·

„So“, „thus“, „therefore“ и „hence“ во англискиот јазик

Претпоставувам дека знаете што значи сврзникот „so“ на англиски. Веројатно сте слушнале дека „thus“, „therefore“ и „hence“ значат во основа исто што и „so“ и се интересирате каква е разликата меѓу нив. Ако е така, овој напис е токму за вас.

Пред да преминеме на поединечните зборови, треба да се напомене дека „thus“, „therefore“ и „hence“ се прилично формални и многу почести во пишаниот израз отколку во секојдневната конверзација, каде што речиси секогаш се заменуваат со „so“.

Thus“ и „so

Најзначајната разлика меѓу „thus“ и „so“ е во тоа што „so“ е сврзник (во значење „и затоа“), додека „thus“ е прилог (значи „како последица на тоа“). На пример, реченицата

He is not satisfied, so we must prepare a new proposal.

можеме да ја преработиме со „thus“ на следниот начин:

He is not satisfied. Thus, we must prepare a new proposal.
He is not satisfied; thus, we must prepare a new proposal.
He is not satisfied, and(,) thus(,) we must prepare a new proposal.
He is not satisfied with it, thus we must prepare a new proposal.

Thus“ обично е одделено од остатокот на реченицата со запирки, но често ги изоставуваме ако тоа би довело до три запирки по ред (како во третиот пример).

Последниот наведен пример не е правилен, бидејќи „thus“ не може да поврзува две главни реченици (бидејќи на англиски не се смета за сврзник).

Thus“ има и друго значење, по кое следи глагол во форма -ing: „на овој начин“ или „како последица“. На пример:

They have developed a new technology, thus allowing them to reduce costs.

Запирката тука беше на место, бидејќи она што следи по „thus“ не е реченица, туку само вметнување кое го проширува претходното реченица.

Hence

Како и „thus“, „hence“ е прилог, а не сврзник, така што не може да поврзува две главни реченици (да забележиме дека е почесто да се изоставуваат запирките околу „hence“ отколку по „thus“ во формално пишување):

He is not satisfied. Hence(,) we must prepare a new proposal.
He is not satisfied; hence(,) we must prepare a new proposal.
He is not satisfied, hence we must prepare a new proposal.

Hence“ користено во ова значење ќе го користиме претежно во специјализирани области, како што е научно пишување, есеи и слично.

Сепак, постои и друго, почесто значење на „hence“, кое заменува глагол, но само по себе не формира реченица и секогаш е одделено од остатокот на реченицата со запирка:

Our server was down, hence the delay in responding.
The chemicals cause the rain to become acidic, hence the term “acid rain”.

Како што можете да видите, „hence“ тука заменува фрази како „што води до“ или „што е причината за“.

Therefore

И конечно, „therefore“ е исто така прилог што значи „како логична последица“. Се користи претежно во аргументација, кога едно тврдење логично произлегува од друго, и е често во научната литература.

Повторно, стилските прирачници обично препорачуваат да се оддели со запирки, но ако тоа би го нарушило природниот тек на реченицата, повеќето автори имаат тенденција да ги изостават запирките:

The two lines intersect. Therefore(,) they are not parallel.
The two lines intersect; therefore(,) they are not parallel.
The two lines intersect, and(,) therefore(,) they are not parallel.
The two lines intersect, therefore they are not parallel.

Некои луѓе тврдат дека „therefore“ може да се користи како сврзник (како „so“) и одделувањето со запирка наместо со точка-запирка е прифатливо. Сепак, ниту еден од големите англиски речници (на пр. Oxford English Dictionary или Merriam-Webster) не поддржува таква употреба.

Добро е да се има предвид дека „therefore“ не звучи природно кога меѓу две реченици нема очигледна логична врска, особено во неформален контекст. Во такви случаи, треба да користите „so“:

The trip was cancelled, so I visited my grandma instead.
The trip was cancelled; therefore I visited my grandma instead.

Неколку други примери за секој од горенаведените зборови:

...
Ова не е сè! Регистрирајте се за да го видите остатокот од овој текст и да станете дел од нашата заедница на изучувачи на јазици.
...

Остатокот од овој напис е достапен само за најавени корисници. Со регистрација, ќе добиете пристап до огромна библиотека на содржини.